top of page
Rock Balancing

Aanvullingen op de begeleiding

Rouwbegeleiding met mindfulness en EFT

Tijdens een rouwperiode kun je het gevoel hebben dat niets de pijn kan verzachten. Toch zijn er hulpmiddelen. Mindfulness en EFT kunnen tijdens het rouwproces een fijne en waardevolle aanvulling op de begeleidingsgesprekken zijn. 

Mindfulness

Mindfulness betekent ‘leven met volle aandacht’. Het gaat hierbij om het bewust zijn van je eigen emoties en gedachten. Mindfulness kan effectief helpen bij depressie, angst, slaapproblemen, stress en lichamelijke klachten en verlichting geven bij een doorgemaakt trauma. Dit zijn allemaal klachten die je kunt ervaren na een verlies. Door de verzameling van technieken die ik tijdens de mindfulness gebruik ga je het verdriet wat je op dit moment voelt en je zorgen over de toekomst proberen te accepteren. Onze geest wil steeds voor of (in het geval van rouwverwerking) achteruitkijken. De kunst is om niet te vechten tegen wat je niet wil, maar om er van een afstand naar te kijken.

EFT

(Emotional Freedom Techniques) is een snelle methode om klachten op zowel emotioneel, mentaal, fysiek als energetisch niveau op te lossen. Wanneer je een verliessituatie hebt meegemaakt en rouwt, dan uit zich dit in klachten. Ook wel energetische verstoringen genoemd. Veel van deze verstoringen worden niet alleen veroorzaakt door vastzittende emoties die we voelen tijdens het rouwproces maar ook door heftige levensgebeurtenissen die we eerder in ons leven hebben meegemaakt. Door EFT toe te passen ga je terug naar de momenten waarop jij deze emotionele ervaringen hebt opgedaan en de energie verstoord is geraakt. We geven vervolgens woorden aan die ervaringen. Voelen de emoties in het lichaam en tegelijkertijd kloppen we op een vaste serie accupunctuurpunten. Door dit te doen lossen blokkades op en vinden er veranderingen plaats op emotioneel, fysiek en mentaal niveau. EFT helpt om alle emoties rondom het verlies te verwerken en de ervaring een andere betekenis te geven. 

 

Creatieve werkvormen

Creatieve werkvormen tijdens rouw: soms is het moeilijk om je emoties en gevoelens onder woorden te brengen. Door op een creatieve manier vorm te geven aan het verlies of aan de heftige levensgebeurtenis maak je de doorgemaakte ervaring zichtbaar. Op deze manier probeer ik concreet te maken wat er allemaal in jouw hoofd omgaat. Dit geeft weer ruimte en aanknopingspunten om verder het begeleidingstraject in te gaan. 

bottom of page