top of page
handen-zw.jpg

Rouw- en verliesverwerking met kinderen

Kinderen zijn vaak heel gevoelig. Ze hebben het vermogen om lief te hebben en dus ook om een verlies te ervaren, hoe jong ze ook zijn. Kinderen rouwen niet continu om het doorgemaakte verlies. Een kind kan plotseling overdonderd worden door emoties, maar het andere moment weer vrolijk verder gaan met spelen. Rouw is vaak zichtbaar via het gedrag van een kind. Dit komt omdat zij vaak niet weten hoe ze met gevoelens van rouw en verdriet om moeten gaan.

Agressie, ontkenning, boosheid, onrust, concentratieproblemen, zoekend naar aandacht, opvallend stil en lief, zijn vormen van gedrag die bij kinderen vaak voorkomen en elk kind uit zijn eigen gevoelens op zijn eigen manier.

Jonge kinderen gaan pas beginnen met verwerken van een verlies als een situatie weer als veilig wordt gezien. Als ouder is het goed om te weten dat het verdriet van je kind tijdelijk is weggestopt en in een later stadium naar boven komt. Het is daarom belangrijk om gehoor te geven aan het verdriet. Door het wegstoppen van het verdriet kunnen er ernstige problemen bij een kind ontstaan. Omdat kinderen per levensfase anders omgaan met verdriet, is het belangrijk om per leeftijd de verschillen in rouw in het gedrag van een kind te herkennen.

Rouw- en verliesbegeleiding met creatieve werkvormen.

Als je zelf heel veel verdriet hebt, is het vaak lastig om het verdriet van je eigen kind er ook nog bij te hebben. Vaak is extra begeleiding een fijne en soms noodzakelijke oplossing. Samen met het kind kijk ik naar het verdriet en de verliessituatie dat een kind heeft doorgemaakt. Het belangrijkste voor mij is veiligheid bieden en een kind de ruimte geven om te rouwen en zijn of haar gevoelens te uitten. Voor veel kinderen is dit erg moeilijk, daarom maak ik vaak gebruik van creatieve werkvormen. Door met een kind te schilderen, te tekenen of één van de andere creatieve werkvormen te gaan gebruiken kan een kind zijn of haar emoties beter verwoorden en wordt het voor mij vaak helder waar de pijn en het verdriet bij een kind zit. Stapsgewijs zal ik samen met het kind kijken wat er nodig is om te leren omgaan met het verlies.

bottom of page